Merhaba Sevgili Okurlarım :)
Her gün aktivitelerimizle fark etmeden binlerce ton su harcıyoruz. Ama nasıl? Su kullanımı sadece mutfak, tuvalet, banyo, sulama vb. aktiviteler ile sınırlı değildir. Bunların dışında gizli su tüketimi denen bir şey var.
Gizli su tüketimi mesela elektrik düğmesine bastığımızda oluşur. Elektrik oluşurken bir HES'ten (hidroelektrik santralinden) geçer ve bize ulaşır. Biz bunun farkında bile olmadan oluşur. Bu evimizde kullandığımız her şey için geçerlidir. Mesela kıyafetlerimiz, yiyeceklerimiz, arabamız,bilgisayarımız, ısıtma- soğutma sistemlerimiz...
Peki biz bunları neden ölçüyoruz? Benim bakış açıma göre kısaca daha iyi su yönetimini sağlamak için teşhis koymak. Çünkü dünyanın genel sorunu olan nüfusun artması ile artan su talepleri, kirliliğin artması, su kaynaklarının her yerde eşit miktarda dağılmaması vb. sebeplerinden ötürü su kaynaklarının yönetimi hepimizin geleceği için çok önemli.
Bunu ölçüm yöntemine su ayak izi denilmektedir. Su ayak izi temelinde, suyun nerede, nasıl, hangi miktarda ve ne amaçla kullanıldığını ortaya koymaktır.
Su ayak izini ölçerken yapacağınız en önemli şey kapsamı belirlemektir. Çünkü en basitinden bir tohumun soframıza kadar gelirken tohumun ekildiği can suyundan başlayarak, üstüne yağan yağmuru, sulanan miktarı, toplayan çiftçinin tükettiği su miktarı..... vb. tüm su tüketim aktiviteleri içine dahil edilir.
Temelde su ayak izi 3e ayrılmıştır. Bunlar mavi, yeşil ve gridir.
Mavi su ayak izi; yüzeysel veya yeraltı sularından elde edilen yada buharlaştırılan su miktarını temsil eder.
Yeşil su ayak izi; yağışlardan elde edilen yada buharlaşan su miktarını temsil eder.
Gri su ayak izi; su kalitesi standartlarını karşılayan miktarda, üretilen atıksuyun ne kadar temiz su ile seyreltilmesi gerektiğini temsil eder.
NOT: Burada bulunan mavi, yeşil ve gri su diğer sistemlerden farklıdır. Su ayak izi kavramında; sarı kahverengi , siyah su kavramı yoktur. Mavi, yeşil ve gri su kavramı diğer sistemlerdeki su renklerinden farklıdır.
Su ayak izi su yönetimi için en önemli basamağıdır. Çünkü teşhisi düzgün koyarsak, yönetimi daha kolay yaparız.
Merve Özlem VURMAZ