Merhaba değerli okurlarım :)
Genellikle peyzaj mimarlığı ile karıştırılır. Çevre Mühendislerinin çevre düzenlemesi ile bir alakası yoktur. Baştan belirtmek isterim.
Çevre Mühendisleri Dünya'nın görülmez Süpermenleridir, çünkü sizin için yaptıklarını ve etkilerini fark edemezsiniz.Şöyle basit bir örnek vereyim; Evinizde su olduğunda herşey yolundadır peki sular kesilince? Evinize su gelmesi için önce bir su alma yapısından geçer sonra içme suyu arıtma tesisinde sağlığa zararlı tüm kirleticilerden arınır ve su getirme yapıları ile evinize kadar ulaşır. Bunların tasarımı ve işletilmesi Çevre Mühendisi'nin görevidir.
Ülkemizde verilen Çevre Mühendisliği Eğitimi başka ülkelerde iki mühendisliğe karşılık gelir; Altyapı Mühendisliği (Sanitary Engineering), Çevre Mühendisliği (Environmental Engineering)
Altyapı Mühendisliği alanımızda,
Suyu kaynaklarından nasıl temin edeceğimizi, içme suyu arıtma tesisinde nasıl arıtacağımızı hangi ünitelerden geçeceğini, sonra evlerimizin musluğuna nasıl getireceğimizi, musluktan çıkan atıksuyu nasıl toplayacağımızı (kanalizasyon) ve bu suları nasıl arıtacağımızı, aynı zamanda endüstriyel suları nasıl arıtacağımızı, evde biriken çöplerin nasıl toplanacağını tasarladığımız, atıkların kompostlanıp gübre yapılması, katı atık yakma tesislerinin tasarımı, çöp deponi alanlarının tasarımı, fabrikaların bacasından çıkan filtrelerin tasarımı, derin deniz deşarjı tasarımı...
Kısaca Altyapı bölümümüzün babası İnşaat Mühendisliğidir.(Baba diyorum çünkü en baba dersler genellikle İnşaat tarafından aldıklarımızdı) Eğitim hayatınız boyunca bir sürü inşaat dersi ile başa çıkacaksınız. Tabi bu her üniversitede yok. Bu yüzden gitmek istediğiniz üniversitenin ders programına bakarak başta ne yapmak istediğinize karar verip gitmeniz sizin için iyi olacaktır.
Çevre Mühendisliği diye Türkçe'ye uyarlayabileceğimiz kısmının anası ise Kimya Mühendisliği ve Doğa Bilimleridir. Bu alandaki uzmanlıklarımız da şu şekilde; atığın (atıktan kastım bir fabrika bacasından çıkan bir baca gazı olabilir, atıksu numunesi olabilir, katı atık numunesi olabilir) içinde ne olduğu, nasıl analiz edildiği, bu atığın çevreye zararlarının ne olduğunu, nasıl minimum zarar ve minimum maliyetle bu işi çözeceğiniz konusunda uzmanlaştırır.
Meraklıları için: http://www.deu.edu.tr/UploadedFiles/Birimler/5092/dersicerik.pdf derslerin ayrıntılarına bu içerikten ulaşabilirsiniz.
Çevre Mühendisliği günden güne puanı düşmekte fakat bunun sebebini henüz keşfedemedim. Kendimce sebepler buldum tabi,bölümümüzün tanınmaması bunlardan birine örnektir.
Şöyle örnek vereyim;
http://www.nkfu.com/cevre-muhendisligi-taban-puanlari-2010-2011/ 2010 yılı Çevre Mühendisliklerine giriş sıralaması
http://www.basarisiralamalari.com/cevre-muhendisligi-2015-2016-basari-siralamasi-taban-puanlari/ 2015 yılı Çevre Mühendisliklerine giriş sıralaması
Kısacası, yapılan alt yapı projelerinin tasarımı ve işletilmesi aynı zamanda bir atığın dünyaya en az zarar verecek şekilde bertarafını Çevre Mühendisleri yapmaktadır.
Bir doktor hata yaparsa bir kişi bir mühendis hata yaparsa binlerce, yüz binlerce kişi etkilenir.
Not:Genelde bayanların tercih ettiği bir bölümdür.
Merve Özlem VURMAZ
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder